Всеукраїнська науково-практична конференція "Роль дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості"

    З метою популяризації книги та читання  05 - 07 квітня 2017 року була проведена Всеукраїнська науково-практична конференція «Роль дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості».

    В рамках науково-педагогічної конференції відбулося  підбиття підсумків огляду-конкурсу буктрейлерів «Я обираю читання» (на кращу рекламу дитячої книги),  презентації освітніх ідей відомих науковців, представлення перспективного педагогічного досвіду освітян, працівників психологічної служби і бібліотек України; зустрічі з дитячими письменниками, представниками видавництв художньої літератури для дітей і дитячими творчими колективами.
     Також було підведені підсумки та нагороджені переможці міського та обласного етапів Всеукраїнського конкурсу "Найкращій читач України - 2017".
    А також визначені переможці та лауреати ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека - 2017".

     На конференції піднімались проблеми:
  • Вплив художньої літератури на розвиток творчих здібностей дитини. 
  • Читання та читацька грамотність як основа медіа-освіти дитини дошкільного та молодшого шкільного віку. 
  • Роль читання у процесі формування ключової компетентності «уміння вчитися» молодшого школяра. 
  • Читання як чинник соціалізації дитини. 
  • Роль родини у формуванні стійких потреб дитини у читанні. 
  • Значення бібліотеки у процесі формування свідомого читача. 
  • Роль читання в розвитку пізнавальних психічних процесів дитини. 
  • Проблема дитячого читання в інформаційному просторі. 
  • Психолого-педагогічні аспекти підвищення культури читання дитини. 
  • Проблема дитячого читання в сучасному освітньо-культурному вимірі. 
  • Інноваційні форми і методи викладання літературного читання в початковій школі. 
  • Формування морально-ціннісних якостей особистості дитини засобами літературного читання. 
  • Психологія читання. Інноваційні підходи до вивчення проблеми. 
  • Проблема читання та розвитку особистості в поглядах науковців- дослідників сучасності і минулого. 
  • Проблема дитячого читання в інформаційному просторі і медіакультура суспільства. 
     У конференції брали участь: О. Я. Савченко, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України; Л. А. Найдьонова, доктор психологічних наук, заступник директора з наукової роботи, завідувач лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України; В. О. Мартиненко, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України. Запрошєні були науковців, аспірантів, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, методистів районних (міських) методичних кабінетів, фахівців з питань дошкільної та початкової освіти, працівників психологічної служби та усі зацікавлені особи.

 на наступний день бібліотечна секція конференції працювала на двох локаціях - у шкільному бібліотечно-інформаційному центрі Навчально-виховного комплексу "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради та у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки.

     У заключний день ІІІ Всеукраїнського фестивалю педагогічної майстерності та НПК "Роль дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості" учасники секції шкільних бібліотек та фахівців дошкільних навчальних закладів стали учасниками підсумкового заходу програми, яку спільно реалізують Херсонський дитсадок №5 та обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки - "Домовичок-казковичок приніс малятам рюкзачок".
    Офіційному закриттю Всеукраїнської науково-практичної конференції та оголошенню її резолюції передувала ще одна імпреза - оголошення підсумків та нагородження переможців і лауреатів номінацій IV відкритого конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі "ФантФест".
    От же ІІІ Всеукраїнський фестиваль педагогічної майстерності та НПК "Роль дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості" був дуже насиченим та плідним.
ДЯКУЄМО ЗА СПІВПРАЦЮ
     

Коментарі