Найкращій читач України - 2016

Традиційний щорічний конкурс триває. В цьому році в новому оригінальному форматі:  "Велика книга читацьких рекордів Херсонщини". Сторінки цієї незвичайної книги "пишуть" переможці районного і обласного етапів конкурсу. Закінчився міський етап конкурсу. Учень 6-Б класу Херсонської ЗОШ №55, Олександр Бубнов, здобув перемогу серед учнів 6-х класів Корабельного (Комсомольського) району та ввійшов до рбласного етапу. Вітаємо тебе, Саша, бажаємо успіхів в подальщій боротьбі.

 

Відгук на прочитиану книгу.

    "Добрий день. Мене зовуть Олександр Бубнов. Я вчусь у Херсонській школі №55. Коли мені нудно,я люблю читати.Найбільше мені подобаються пригодницькі книжки. Мій рідний дядько запропонував прочитати книгу «Джури-характерники», яку написав Володимир Рутківський – український дитячий письменник. Він народився 18 квітня 1937 року на Черкащині. Зараз живе, працює і творить в Одесі.Володимир Григорович – автор багатьох романів для дітей, але відомим він став після виходу книги «Джури козака Швайки». Потім він написав «Джури-характерники» та "Джури і підводний човен". Володимир Рутківський був нагороджений Шевченківською премією 2012 року за трилогію «Джури».


    «Джури-характерники» — друга книга захоплюючої історичної трилогії.
Мене привабила її назва. Бо характе́рник — це віщун, чаклун на Запорозькій Січі, який займався не лише ворожінням, але й лікуванням поранених козаків. Існує ряд історичних свідчень очевидців, народних легенд та переказів про таких собі бойових чаклунів.


    Джу́ра (чура) — в Україні в 16—18 століттях — це зброєносець, помічник у козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом з козаками вони ходили в походи, брали участь у боях. В українську мову це слово потрапило як запозичення з татарської.
У новому гостросюжетному романі зустрічаються герої з попереднього роману «Джури козака Швайки» : юний характерник Санько та його вірний друг Грицик. Хлопці підросли, змужніли і тепер нарівні з дорослими козаками беруть участь у військових тренуваннях.

    В ційкнизі більше уваги приділено саме характерництву. З'являється новий герой - це малий хлопчик на ім'я Телесик, який разом зі своїми друзями дещо повторює історію Санька та Грицика. З його появою виникає суперництво між Саньком та Телесиком з приводу вміння володіти магічним даром. У першому ж двобої між хлопцями зображена спроба розв’язати суперечку в суто характерницький спосіб: шляхом спроби "залізти в голову та переконати противника". Однак Телесик з цієї тяганини вийшов голодний.

    Взагалі, вся книга пронизана любов’ю до України, її природи, історії. Дуже вдало це передано в ілюстраціях, зроблених талановитим художником Максимом Паленко.

    Головна історія книги це історія зародження козацтва. Коли ще не було Запоріжської Січі. Українські землі потерпали від набігів кримських татар. Вони грабували, вбивали та увозили у полон. Козак Швайка задумав не просто прогнати татар з України, а знищити самого хана Манглі-Гірея кримського намісника.

    Багато пригод сталося поки козак Швайко планував колотнечу, збирав по Україні козаків, та їхали до Криму. Дуже добре видно як люблять козаки свою землю, як добре хазяйнують. На шляху до Криму козаки долають пороги, чорний ліс, де зустрічаються з козаками з Правобережжя і вони примикають до Швайки.

Козаки хоробрі, сміливі, готові голову віддати за добру справу.

    Але й татари виявляються не лише погані. В романі розказується проте, що були татари які теж потерпали від набігів, які хотіли мирного життя. Вони товаришували з українцями і навіть одружувались з українськими дівчатами.

    Не все вдалося козакам зробити так, як задумувалось. Не вийшло в них знищіти хана Манглі-Гірея. Проте, прогнати татар з українських земель їм вдалось.

    Книга мені дуже сподобалась. Я планую прочитати інші книги про Джурів. І раджу іншим прочитати ці книги."

    СПИСОК РЕЙТИНГОВИХ КНИЖОК
1. Рутківський В.Г. Джури-характерники
2. Клайв Стейплз Льюіз. Хроніки Нарнії.
3. Дж. Роулінг. Гаррі Поттер (7 книг)
4. А.Конан Дойл. Записки Шерлока Холмса.
5. Стівенсон Р.Л. Острів скарбів.
6. Воронина Л. Таємне товариство Боягузів.

Коментарі